Curriculum Vitae

English version

Nazwisko: Polowczyk

Imię: Jan

tel. kom. +48 500 031 809

e-mail:Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.

 

 Wykształcenie:

  • doktor habilitowany nauk ekonomicznych, Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, 2013
  • doktor nauk ekonomicznych, Akademia Ekonomiczna w Poznaniu, 1987
  • magister ekonomii, Akademia Ekonomiczna w Poznaniu, 1978

Specjalizacja: zarządzanie strategiczne

Przebieg kariery zawodowej:

  • od 2011      - adiunkt w Katedrze Konkurencyjności Międzynarodowej, Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
  • 2006 - 2011 - konsultant, wykładowca
  • 2004 - 2005 - prezes zarządu Browaru Ciechanów sp. z o.o.
  • 2001 - 2004 - wiceprezes ds. Finansów, Brau Union Polska sp. z o.o. i Browary Warszawskie Królewskie S.A. Warszawa
  • 1996 - 2001 - dyrektor Działu Planowania Finansowego i Analiz (Kontrolingu), CPC Amino / Bestfoods Polska sp. z o.o. Poznań
  • 1993 - 1995 - kierownik Działu Rachunkowości Zarządczej, CPC Amino sp. z o.o. Poznań
  • 1992 - 1993 - wykładowca w Wielkopolskiej Szkole Biznesu, Poznań
  • 1991 - 1993 - konsultant w Centrum Ekspertyz Gospodarczych
  • 1991 - 1993 - kierownik Pracowni Strategii Przedsiębiorstw, AE Poznań
  • 1991 - 1993 - doradca Prezesa Wielkopolskiego Banku Kredytowego
  • 1990 - 1993 - koordynator szkoleń "Training for the Polish Economy in the Integrated Europe" w ramach funduszu rządu brytyjskiego Know-How Fund, AE Poznań
  • 1990 - 1993 - kierownik Studium Podyplomowego "Strategia i planowanie biznesu", AE Poznań
  • do 1993, asystent/adiunkt w Instytucie Planowania, AE Poznań

 

Osiągnięcia na stanowisku Prezesa Browaru Ciechanów sp. z o.o.:

  • restrukturyzacja zadłużenia Browaru i pozyskanie nowych kredytów na rozwój
  • podwojenie sprzedaży w 2004 w stosunku do 2003r.
  • wprowadzenie nowych opakowań zwrotnych
  • wprowadzenie we wrześniu 2004 nowych produktów: piwo ciemne Farskie i Porter. Oba te piwa zdobyły złoty medale w swoich kategoriach na Gali
  • Browarów Polskich w Płocku w październiku 2004r.
  • wprowadzenie pierwszego w Polsce piwa miodowego - grudzień 2004r.
  • rozpoczęcie produkcji piwa niepasteryzowanego - jako jeden z nielicznych browarów w Polsce - marzec 2005r.

 

Opis odpowiedzialności i osiągnięć w Grupie Brau Union Polska na stanowisku Wiceprezesa ds. Finansów:

  • Odpowiedzialny za finanse, kontroling i informatykę (w ciągu 2002 roku także za sprawy prawne i zakupy)
  • Przeprowadzone dwie fuzje: Browar Van Pur Rzeszów/ Brau Union Polska i Browar Kujawiak Bydgoszcz/ Brau Union Polska
  • Konsolidacja funkcji finanse / kontroling / informatyka / prawo / zakupy w ramach Grupy (siedziba w Warszawie i trzy browary: Warszawa, Bydgoszcz, Rzeszów)
  • Rozwój zespołu podległych menedżerów (awanse wewnętrzne, rekrutacja nowych)
  • Restrukturyzacja działu finansów (redukcja zatrudnienia z 49 do 27 osób)
  • Wdrożenie systemu informatycznego EXACT w całej Grupie (sierpień-grudzień 2001)
  • Wdrożenia systemu SAP (start: 5 stycznia 2004)
  • Wdrożenie procedury Balanced Scorecard
  • Utworzenie od podstaw działu kontrolingu Grupy (obecnie 6 osób)
  • Wdrożenie struktury centrów kosztów i zysków
  • Wdrożenie procesu planowania i kontroli budżetów
  • Wdrożenie systemu kosztowego zgodnego ze standardem Brau Union
  • Utworzenie działu kontroli i windykacji należności dla całej Grupy
  • Restrukturyzacja kredytów bankowych
  • Sprzedaż niewykorzystanych środków trwałych, w tym trzech starych browarów
  • Poprawa zysku operacyjnego pomimo spadku sprzedaży o 10% w 2003r.
  • Znaczna redukcja zaangażowanego kapitału obrotowego

 

Opis odpowiedzialności i osiągnięć w CPC Amino / Bestfoods Polska sp. z o.o.

  • Planowanie finansowe i prognozowanie
  • Wewnętrzne raportowanie zarządcze i analizy - miesięczne prezentacje i interpretacje wyników biznesowych dla kadry menedżerskiej
  • Udział w dynamicznym i harmonijnym rozwoju firmy w latach 1993-2000: sprzedaż wzrosła 13 krotnie a zysk netto 30 krotnie
  • Zarządzanie procesem budżetowania
  • Kalkulacja kosztów i wspomaganie w ustalaniu cen produktów
  • Zewnętrzne raportowanie: regularne raporty do siedziby europejskiej Bestfoods
  • Udział w projektach inwestycyjnych, które dały 50 mln USD bezpośrednich inwestycji w Polsce
  • Analiza rentowności działu handlowego i klientów
  • Restrukturyzacja dwóch przedsiębiorstw: Pfanni Polonia Toruń i Tortex Grodków
  • Analizy finansowe procesów relokacji produkcji w Polsce
  • Udział we wdrożeniu systemu informatycznego BPCS
  • Udział w pilotażowym wdrożeniu Europejskiego Systemu Planowania i Raportowania ORACLE
  • Nagroda Prezydenta Bestfoods International za wzorowe wdrożenie systemu ORACLE w Polsce
  • Nadzór nad ubezpieczeniami firmy
  • Udział w pracach Europejskiej Grupy Bestfoods nad nowym systemem kosztowania Pegasus Core Costing
  • Konsolidacja wyników finansowych Regionu Centralnej i Wschodniej Europy
  • Udział w Europejskim Programie Benchmarkingu
  • Udział w Europejskim Programie Relokacji Produkcji

 

Inne znaczące doświadczenia zawodowe:

  • Członek Strategic Management Society (od 2006-  )
  • Ekspert Europejskiego Programu Leonardo da Vinci (2003)
  • Przewodniczący Komisji Rewizyjnej przy Związku Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego w Polsce (2002-2003)
  • Konsultant przedsiębiorstw w zakresie projektów inwestycyjnych i biznes planów (m. in. w ramach CEG AE w Poznaniu) (1991-1993)
  • Uczestnik rządowych programów badawczych dotyczących rozwoju regionalnego (1984-1992)
  • Badania dotyczące optymalizacji planów biznesowych (1990-1993)
  • Jeden z inicjatorów metody dynamiki systemowej (system dynamics) w Polsce i jej zastosowań w planowaniu długookresowym (1983-1993)
  • Członek System Dynamics Society w latach 1988-1996